2019 Yılında Taksimetre Açmayan Taksicilere Kesilen Ceza Ne Kadar Oldu?

Yazar: - Kategori:
Yayın Tarihi: - 10:00

Ticari taksiler, şehir içinde, özellikle büyük şehirlerde, çok sık kullanılan ulaşım araçlarından. Bu ulaşım araçlarında yaşanılan sıkıntılara dair haberlere pek çok kez denk gelmişsinizdir. Bozuk veya açılmamış taksimetreler nedeni ile yolcular mağdur olabilmektedir. Taksimetreyi bulundurmamak, kullanmamak ya da kullanılabilir şekilde bulundurmamak suçtur ve cezası bulunmaktadır. Böyle bir durum yaşadığınızda trafik polislerine durumu bildirmeniz halinde işlem yapılabilir.

2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 31/1-b sayılı maddesine göre kamyon, çekici ve otobüslerde takograf, taksi otomobillerinde ise taksimetre bulundurmayan, kullanmayan veya kullanılır şekilde bulundurmayan sürücülere, bir diğer deyişle taksimetre açmayan taksicilere 488 TL idari para cezası verilir.

Bu cezanın 15 gün içinde %25 indirimli olarak ödenebilecek miktarı 366 TL’dir. Bu madde kapsamında sürücülerin ehliyetlerine de 20 ceza puanı işlenir. Araç sürücüsü aynı zamanda aracın sahibi değilse aracın plakasına da aynı miktarda idari para ceza yazılır. Ticari takside taksimetre çalışabilir durumda, sağlam olmasına rağmen açılmamışsa sadece aracın sürücüsüne cezai işlem uygulanır. Taksimetre yok veya bozuksa araç trafikten men edilir ve eksiklik giderilsin diye ek-33 düzenlenerek 7 (yedi) gün süre verilir. 7 (yedi) gün sonra eksiklik giderilmemiş ise araç trafikten tekrar men edilir ve bu kez aracın trafiğe çıkmasına izin verilmez. Araçtaki eksiklik, kusur ve benzeri sıkıntılar, araç durdurulduğunda giderilebilir ve gerekli şartlar sağlanabilirse aracın yeniden trafiğe çıkmasına ancak o zaman izin verilebilir.

Etiketler:, , , , ,

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir