Tarihi Eser Kaçakçılığı Cezası

Yazar: - Kategori:
Yayın Tarihi: - 00:37

Tarihi Eser Kaçakçılığı Cezası

Tarihi eserlerin hukuki yollar dışında yurtdışına götürülmesi ve satılması suretiyle tarihi eser kaçakçılığı suçu ortaya çıkmaktadır. Bu suçun unsurlarına göre tarihi eser kaçakçılığı cezası da değişmektedir. Ancak diğer tüm kaçakçılık türleri Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu’na göre cezalandırılırken tarihi eser kaçakçılığı suçu ‘Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’nun ilgili maddesine uygun olarak cezalandırılmaktadır. Tarihi eserler ve tabiat varlıkları, tarihte önemli kişilere ait tüm eşyalar kaçırılması, satılması ya da kanunsuz şekilde alıkonulması durumunda bu suçun kapsamına girmektedir.

Tarihi Eser Kaçakçılığının Cezası Nedir?

Tarihi eser kaçakçılığı cezası işlenen suçun unsurları ve işleniş şeklinde göre kanun maddelerinde yazdığı şekilde belirlenmektedir. Buna göre aşağıdaki maddeler dikkate alınmaktadır.
1. Herhangi bir şekilde ele geçirilen ya da bulunan bir tarihi eser satılmak suretiyle bu suç işleniyorsa cezası 6 ay ila 3 yıl arası hapis cezası ve maksimum 5.000 gün olmak üzere adli para cezasıdır.
2. Tarihi eser bulunduktan sonra yurtdışına çıkarılıyor yani ticareti yapılıyorsa hapis cezası 5 yıldan 12 yıla kadar arttırılmakla birlikte para cezası miktarı maksimum 5.000 gün olmak üzere değiştirilmemektedir.
3. Tarihi eser bulunduğunda ilgili birimlere haber verilmesi zorunludur. Bunu yapmayan kişiler de tespit edilmesi halinde tarihi eser kaçakçılığı cezası almaktadır. Bu cezanın mahiyeti 6 ay ile 4 yıl arası hapis cezası ve 5.000 güne kadar para cezası şeklindedir. Eğer bu kişiler bildirim yapmadığı gibi bir de eseri satarsa ceza 2 yıl ila 5 yıl arasında hapse çıkmaktadır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir