Kaçak Kat Cezası

Yazar: - Kategori:
Yayın Tarihi: - 00:30

Kaçak Kat Cezası

İmar cezaları içinde yer alan kaçak kat cezası 2 şekilde ortaya çıkmaktadır. Bunlardan bir tanesi İmar Kanunu’nun gösterdiği kat sayısından daha fazla kat çıkılmasıdır. Diğeri ise Belediye’den yapı ruhsatı alınmadan kat yapılmasıdır. Her ikisi de kanunlarla yasaklanmış olup usulsüzlüğün giderilmemesi durumunda ceza yaptırımıyla karşılaşılmaktadır.

Kaçak Kat İçin Ruhsat Alınır Mı?

Kaçak katın kanunlara uygun hale getirilip cezadan kurtulmak mümkündür. Bunun için ruhsat alınması gerekmektedir. Ancak ruhsat işlemlerine başvuru yapılmadan önce yapılan binanın arsasının başvuru yapan kişiye ait olması şarttır. Tapu hisseli şekildeyse kimin hakkının ne kadar olduğu net bir şekilde ortaya koyulamayacağı için ruhsat verilmemektedir. Eğer hisseli bir arsanın ruhsat alma işlemi yapması söz konusuysa öncelikle hisselerin yasal olarak ayrılması gerekmektedir. Kaçak kat cezası konusunda önlem almak, durumu yasallaştırmak için ruhsat başvurusu belediyelere yapılmaktadır. Belediye sınırları dışında yer alan yerlerde bulunan binalar için başvurunun valiliklere yapılması gerekmektedir.

Kaçak Kat Cezası Ne Kadar?

Usule uygun olmayan ve ruhsat alınmadan yapılan binalar için idari para cezası şeklinde kaçak kat cezası uygulanmaktadır. Uygulanacak cezanın miktarı ise bina özelliklerine, imar durumuna ve kaçak katın çevreye olan etkisine göre belirlenmektedir. Cezaların alt sınırı 500 TL olup özel şartlar da dikkate alınarak bu miktar artmaktadır. Yapılan kaçak katın çevreye zarar veriyor olması durumunda ceza 6.000 TL’ye kadar yükselmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir