Eşyayı Gümrük İşlemleri Yapmadan İthal Etme Cezası

Yazar: - Kategori:
Yayın Tarihi: - 00:35

Eşyayı Gümrük İşlemleri Yapmadan İthal Etme Cezası

Türkiye’ye kaçak gelen mallarla ilgili cezalar TCK’nın ilgili maddelerine göre cezalandırılmakta ve suç teşkil etmektedir. İthalat kaçakçılığı suçu başlığı altında yapılan fiilin niteliğine göre farklı cezalar bulunmaktadır. Bunlardan bir tanesi de eşyayı gümrüksüz ithal etme cezası şeklindedir. Herhangi bir eşyayı ya da malı yurtdışından ithal ederken gümrük işlemlerinin yapılmamasını anlamına gelen bu suç basit ve nitelikli ithalat kaçakçılığı suçu olarak ikiye ayrılmaktadır. Suçun basit halinde ilgili eşya gümrük kapılarından ülkeye sokulmakta ancak gümrük işlemleri yapılmamaktadır. Nitelikli halindeyse mal gümrük kapılarının dışında bir yerden ülkeye getirilmektedir.

Eşyayı Gümrüksüz İthal Etme Cezası Nedir?

TCK’nın ilgili maddelerine göre eşyayı gümrüksüz ithal etme cezası hapis ve adli para cezasıdır. Suçun basit halinde 1 yıldan 5 yıla hapis cezası verilirken ek olarak on bin gün değerinde adli para cezasıyla cezalandırılmaktadır. Nitelikli kaçakçılık suçunda ise bu verilen cezalar, cezanın üçte biri ila yarısı oranında arttırılmaktadır.

Hangi Mallar İthalat Kaçakçılığı Kapsamındadır?

Eşyayı gümrüksüz ithal etme cezası alabilmek için gümrük işlemi yapılmadan ülkeye sokulan malın ithalatı yasak olmayan ürünlerden olması gerekmektedir. Örneğin elektronik eşyalar, cep telefonları ya da ülkemizde satışı yapılan ürünler bu kapsama girmektedir. İthalatı yasak ürünlerin gümrüksüz ülkeye sokulması yasal olarak mümkün olmadığı halde kaçak yolla sokulduysa bunun cezası çok daha farklıdır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir