Damga Vergisi Vermeme Cezası

Yazar: - Kategori:
Yayın Tarihi: - 00:54

Damga Vergisi Vermeme Cezası

Damga vergisi yasal değeri olan belgelerin geçerliliğini sağlayan mühür ve imzalardan alınan vergidir. Damga vergisine tabi olan kâğıtlar ve işlemler Vergi Kanunu’nda yer almaktadır. Sözü edilen belgeler için damga vergisinin ödenmemesi yasak ve cezai yaptırıma tabidir. Bu durumda verilen cezai yaptırım ise damga vergisi vermeme cezası olarak nitelendirilmekte ve verilecek ceza Vergi Usul Kanunu’nun 344. maddesine göre yapılmaktadır.

Damga Vergisi Vermeme Cezası Nedir?

Damga vergisini ödemekle mükellef kişilerin bu vergiyi ödemediğinin vergi incelemelerinde ortaya çıkması durumunda mükelleften gecikme faizi yanında 1 kat vergi kaybı cezası istenmektedir. Mükellef kendisi durumu Vergi Dairesi’ne dilekçeyle bildirirse pişmanlık indiriminden faydalanabilmektedir. Bu durumda damga vergisi gerektiren kağıdın vergi miktarına ek olarak gecikme faizinden daha düşük bir miktar olan pişmanlık zammı ceza olarak talep edilmektedir. Damga vergisi vermeme cezası dışında, vergiyi eksik veya hiç tahsil etmeden belgeleri onaylayan noterlere de özel usulsüzlük cezası kesilmektedir.

Damga Vergisi Özel Usulsüzlük Cezası Nedir?

Damga vergisine tabi olan ve noterler tarafından bu vergi eksik ya da hiç tahsil edilmeden onaylanırsa özel usulsüzlük cezası işlemi yapılmaktadır. Bu ceza kağıt başına 2 TL’den az olmamak kaydı ile nispi vergilerde % 10, maktu vergilerde % 50 oranında uygulanmaktadır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir