2019 Yılında Takograf Bulundurmayan Ve Kullanmayanların Cezası Ne Kadar Oldu?

Yazar: - Kategori:
Yayın Tarihi: - 10:00

Tır, kamyon, otobüs gibi eşya ve insan naklinde kullanılan araçlarda takograf kullanılması zorunludur.

Takograf Nedir?

Takograf, uzun yolda yük ve yolcu taşımacılığı yapan sürücülerin, araç kullanım süresi, hız, dinlenme süresi ve kimlik bilgilerini kayıt alan ve hafızasında saklayan, icabında yazıcısından çıktı alınan bir kayıt cihazdır.

Takografın Zorunlu Olduğu Araçlar Hangileri?

Takograflar, kamyon, kamyonet, çekici ve benzeri 3.5 ton ve daha fazla kapasiteli yük araçları ile 17 yolcu ve daha üzeri kapasiteli, yolcu taşımada kullanılan minibüs, midibüs, otobüs benzeri araçlarda mutlaka bulundurulmalıdır. Bu araçlarda takograf bulundurulmaması halinde ise cezai işlem uygulanır.

2019 yılında, 2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu 31/1-b sayılı maddesine göre, kamyon, çekici ve otobüslerde takoğraf bulundurmayan, kullanmayan veya kullanılır şekilde bulundurmayan sürücülere, 488 TL idari para cezası uygulanır. Bu maddeyi ihlal nedeni ile verilen 488 TL’lik ceza, % 25 indirimle15 gün içinde 366 TL olarak ödenebilir.

Sürücülerin ehliyetlerine de 20 ceza puanı işlenir.

Aracın sürücüsü ve sahibi aynı kişi değilse aracın tescil plakasına da aynı miktarda ceza yazılır. Bu araçlar trafikten men edilir ve trafikten men edilen araçlara, gerekli şartları sağlamaları veya eksikliklerini gidermeleri için ek-33 düzenlenir. Ek-33 düzenlenen araçlara yedi iş gününe kadar izin verilir. Bu süre sonunda eksiklik giderilmemişse araç bağlanır. Eğer bulundukları yerde eksiklikler giderilirse yeniden trafiğe çıkmalarına izin verilir.

Etiketler:, , ,

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir