2019 Yılında Sahte Plaka Takanların Veya Kullananların Cezası Ne Kadar Oldu?

Yazar: - Kategori:
Yayın Tarihi: - 10:00

Şimdi bahsedeceğimiz trafik cezası aslında büyük bir suçtur. İdari para cezasının yanında hapis cezası almanıza da sebep olabilecek olan sahte plaka takmak, başka suçların da kamuflesi amacı ile yapılabilmektedir. Sadece eğlenme maksadı ile bile yapıyor olsanız, sahte plaka taktığınız için bahsedeceğimiz cezalara maruz kalırsınız. Bu suç için belirlenen idari para cezası için de değişiklik yapıldı. 2018 yılında, 2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu 23/5-b sayılı maddesi uyarınca araca sahte plaka takan veya sahte plaka kullananlara, 5.942 TL idari para cezası veriliyordu. 26.10.2018 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren, Karayolları Trafik Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan Kanun kapsamında bu maddenin idari para cezası miktarında da bir değişiklik görünüyor. Yapılan değişiklikle pek çok cezanın mahiyeti değiştirildi ve ceza miktarları artırıldı; ama bu cezasının miktarı azalmış görünüyor.

Karayolları Trafik Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan Kanun ile yapılan düzenleme sonucunda, 2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu 23/5-b sayılı maddesine göre sahte plaka takan veya kullananlara 5000 (beş bin) TL idari para cezası veriliyor. 15 gün içinde bu ceza, %25 indirimle 3750 TL olarak ödenebilir. Ayrıca sürücülerin ehliyetine de 20 ceza puanı işleniyor.

Aracınız, tescili yapılıncaya veya tescil plakaları takılıncaya kadar da trafikten men edilir. Bu idari para cezasının yanı sıra Türk Ceza Kanunu’nun 204’üncü maddesi gereği, sahte plaka takan ve kullananlar hakkında adli işlem başlatılır.

Etiketler:, , ,

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir