2019 Yılında Kış Lastiği Kullanmamanın Cezası Ne Kadar Oldu?

Yazar: - Kategori:
Yayın Tarihi: - 17:00

Kış aylarında, karlı, buzlu ve diğer kaygan yollarda, aracın güvenli sürüşü için kış lastiği mutlaka takılmalıdır. Her ne kadar hususi kullanımda olan araçlar için zorunlu olmasa da kış lastiği takmak öncelikle sizin ve sevdiklerinizin can güvenliği için büyük bir gerekliliktir.

Kış Lastiğinin Diğer Lastiklerden Farkı Nedir?

Kış lastiği, +7 derecenin altına düşen sıcaklarda bile elastikiyetini kaybetmeyen, karlı, buzlu ve kaygan zeminlerde yol tutuşunu artıran, özel desen yapısına sahip lastiklerdir. Lastik sırtındaki kanalların içerisindeki boşluklar daha geniştir ve bu boşluklardan kar, sulu kar ve buz parçalarının tahliyesi daha kolay olur. Zemine daha fazla tutunduğu için yakıt tüketimini artıracak olsa da aracın dengesini ve sürüş güvenliğini artıracaktır.

Kış Lastiği Kullanmama Cezası Ne Kadar?

Ticari amaçla kullanılan tüm araçlara kış aylarında kış lastiği takılması zorunludur. Yapılan trafik kontrollerinde kış lastiği takılmadığı tespit edilen ticari araçlar için araç sahiplerine ceza verilir. 2019 yılında, 2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 65/A sayılı maddesine istinaden, yolcu ve eşya taşımalarında kullanılan araçlarda, yılın zorunlu tutulan dönemlerinde kış lastiği kullanmayanlara, 715 TL idari para cezası verilir. Cezanızı, 15 gün içinde, %25 indirimle 536,25 TL olarak ödeyebilirsiniz. Bu ihlal nedeni ile araç sürücülerinin ehliyetine 10 ceza puanı işlenir. Lastiklerinizi değiştirmeniz için en yakın yerleşim birimine gitmenize denetim birimi tarafından izin verilir.

Etiketler:, ,

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir